מחזור
ד׳
"גליל"1972
גבי אשכנזי
- מחזור: ד׳ / פל' "גליל"
- שנת סיום: 1972
- פנמ״צ תל-אביב
- דרגה: רב-אלוף
- יחידה: חיל הרגלים
את המחזור של אשכנזי בפנימייה הצבאית בתל אביב החלו 84 חניכים מבין 800 בני נוער שניגשו למיונים. מתוך אותם 84 רק 29 צלחו את ההכשרה בהצלחה והוסמכו כבוגרים. אחיו של גבי, אבי, הצטרף בעקבותיו לפנימייה הצבאית בתל-אביב אף הוא, והינו בוגר של פלוגת נחשון, מחזור י”ד, 1982.
את שירותו הצבאי החל אשכנזי בגדוד 12 של חטיבת גולני. במלחמת יום הכיפורים השתתף בחזית הדרומית כצוער בקורס קציני חי”ר, ולאחר סיום המלחמה השלים את הכשרתו כקצין בהצטיינות ושובץ לתפקיד מ”מ בפלוגה המסייעת של גדוד 12, משם התקדם דרך תפקיד קצין מבצעים גדודי ומפקד פלוגה בגדוד 13.
בשנת 1976 השתתף אשכנזי בהיותו מפקד פלוגה במבצע יונתן, וב-1978 כשכבר היה סמג”ד 12 השתתף במבצע ליטני ונפצע בפעולת פשיטה שביצע הגדוד על יעדי מחבלים צפונית למרג’ עיון. בסוף אותה שנה השתחרר מהצבא והשתלב בלימודים אקדמאיים.
לאחר תקופה קצרה קיבל אשכנזי פנייה מהרמטכ”ל דאז רפאל איתן לחזור לשירות. אשכנזי נקרא לדגל והתייצב לתפקיד מג”ד 51 בחטיבת גולני, עליו פיקד בין היתר במבצע “מוביל” בלבנון. בהמשך השתתף אשכנזי במלחמת לבנון הראשונה כסגן מפקד החטיבה, ומשם יצא ללימודים במכללה לפיקוד ומטה, וסיים את לימודיו בהצטיינות.
בתום לימודיו חזר לכהן במספר תפקידים בכירים, ואף לקח חלק בפעולות החשאיות להעלאת יהודי אתיופיה – מבצע משה. בשנת 1987 מונה אשכנזי לתפקיד מפקד חטיבת גולני, עליה פיקד במהלך שנות האינתיפאדה הראשונה המורכבות. בשנת 1990 הועלה אשכנזי לדרגת תא”ל ושירת במספר תפקידים, לרבות ראש חטיבת המבצעים במטכ”ל. בשנת 1996 הועלה לדרגת אלוף ובמהלך כהונתו כאלוף פיקוד צפון פיקד על הנסיגה מרצועת הביטחון בלבנון.
בשנת 2005 פרש אשכנזי מצה”ל לאחר ביצוע תפקיד של סגן רמטכ”ל, ובשנת 2006 מונה לתפקיד מנכ”ל משרד הביטחון.
ב-2007, נקרא שוב אשכנזי לדגל, וחזר מהאזרחות לצבא, הפעם בתפקיד ראש המטה הכללי.
על אשכנזי הוטלה מטלת בניית הצבא לאחר מלחמת לבנון השנייה והטמעת הלקחים שהופקו מהמלחמה. במהלך כהונתו כרמטכ”ל פיקד אשכנזי על פעולת תקיפת הכור הגרעיני בסוריה, מבצע חורף חם ועופרת יצוקה בעזה, וכן על פעולות מורכבות רבות, שחלקן נותרו חשאיות עד היום. במהלך כהונתו כרמטכ”ל נרשם שיפור דרמטי כמעט בכל תחומי העשייה של צה”ל, החל משיפור ההיערכות והמוכנות למערכה צבאית מורכבת מכל סוג, לצד העמקה ומתן דגש על ההיבטים הערכיים של השירות הצבאי – הטמעת ערך החתירה למגע, ניסוח פקודות בלשון בהירה ודרישה חסרת פשרות מכל הדרגים בצבא לדיווח אמת.
רון בן ישי, בוגר הפנימייה אף הוא, כתב על אשכנזי לרגל פרישתו: “שתי עובדות שהן תוצר ישיר של מעשיו ומנהיגותו של אשכנזי כרמטכ”ל: האחת – כושר ההרתעה של צה”ל ומדינת ישראל תוחזק ותוגבר בצורה משמעותית… השנייה – שוקם אמון הציבור בצה”ל, במפקדיו וביכולותיו. כתוצאה ישירה מכך גברו מאוד המוטיבציה לגיוס והמוטיבציה של הלוחמים בסדיר ובמילואים. כך גם החוסן הלאומי ויכולת העמידה של העורף במלחמה הבאה.”
ב-2012, לאחר פרישתו מהצבא, מונה אשכנזי ליו”ר קרן רש”י, העוסקת בצמצום פערים בין הפריפריה למרכז ומתמקדת בפיתוח מענים בתחומי החינוך והרווחה לילדים ולבני נוער. את התפקיד ביצע בהתנדבות. בראיון שנתן לאחרונה הסביר אשכנזי שההצטרפות לקרן רש”י הייתה מבחינתו סוג של סגירת מעגל – הכרת תודה למדינה על ההזדמנות שקיבל כנער כשהתקבל ללימודים בפנימייה ובגימנסיה העברית בהרצליה, לימודים שהוריו לא היו יכולים לממן עבורו בעצמם.
במהלך השנים השלים גבי לימודים אקדמאיים מגוונים – אשכנזי הינו בוגר של בית הספר הגבוה לפיקוד של המארינס בצבא ארה”ב, בעל תואר ראשון במזרחנות ומדעי המדינה מאונ’ חיפה ובוגר התוכנית למנהלים בכירים באוניברסיטת הרווארד.
בשנה שעברה נקרא אשכנזי שוב לדגל, ובחר לחזור ולשרת את המדינה כנבחר ציבור בתור חבר כנסת, והוא מכהן כיום כיו”ר ועדת החוץ והביטחון של כנסת ישראל.
על כל אלה ועוד, הוחלט להעניק לאשכנזי אות בוגר מופת של עמותת בוגרי הפנימיות הצבאיות לשנת 2019.