מחזור
ג׳
"יזרעאל"1971
משה אפרתי (קאקון) ז"ל
- מחזור: ג׳ / פל' "יזרעאל"
- שנת סיום: 1971
- פנמ״צ תל-אביב
- דרגה: סגן
- יחידה: גדוד 74 / חטיבה 188 / שריון
בן 20 בנופלו
בן נעמי ושלום
נולד ברמת השרון בי”ח בתמוז תשי”ג, 1/7/1953
התגייס ב-3.11.1971
שרת בחיל השריון
יחידה: חט’ 188, גד’ 74
נפל בקרב בי”א בתשרי תשל”ד, 7/10/1973 במלחמת יום הכיפורים
מקום נפילה: בוקעתא באזור רמת הגולן
מקום קבורה: ירושלים – הר הרצל
אזור: ה, חלקה: 1, שורה: 01, קבר: 11.
הותיר: אב וארבעה אחים
גם כאן – כבכל מקום – זכה ליחס מיוחד ולהעדפה ונשלח לקורס קצינים. משסיים את הקורס בהצטיינות היתה עלייתו מהירה ונתמנה מיד בשל סגולותיו התרומיות הרבות ורגש האחריות הבולט בו חונן, למפקד מחלקה בחטיבה סדירה בצפון.
אנשיו סרו ברצון למרותו, מכיון שידע ליצור במחלקתו רוח צוות למופת. לדבר זה חשיבות חיונית בצבא, הרי בשום יחידה של שום חיל אין האנשים כה קרובים זה לזה הן במובן הגופני והן במובן הרוחני וגורלם נחרץ יחד לחיים או למוות. מפקד המחלקה היה אהוד על כל חייליו בשל היותו מטבעו איש שיחה לבבי, פתוח לכל הערה והצעה. מפקד שלא התנשא מעולם והכל סרו למרותו ברצון בידעם שיש על מי לסמוך. קשה היה למצוא בכל החיל מפקד שיהיה כה מקובל על כולם. הוא היה מלא רגש, בלי לגלות זאת ברבים ואף בשעות קשות של משבר לא ידעו חבריו או מקורביו מה עובר עליו ומה מתרחש בנפשו פנימה. הוא אהב את החיים בכל לב ותמיד ריחפה בת צחוק על פניו שפתחה לפניו כל לב ויצרה קירבה בינו לבין חבריו. בין אלה יש להזכיר במיוחד את אבינועם שמש, אליו נמשך במיוחד בשל גורלם המשותף המר. גם הוא התייתם מאמו בגיל רך ובשל כך נוצרה קירבה מיוחדת ביניהם. שני החברים שירתו יחד בצה”ל אם כי ביחידות שונות. משה העריץ במיוחד את זכר אמו, אותה לא זכה להכיר והיה היחידי בין אחיו שהקפיד על אמירת קדיש לזכרה בכל יום השנה למותה.
אם כי ידע למלא כל רגע בחייו תוכן ומשמעות הרי עסק בספורט בצורה רצינית, אסף בולים והיה חובב מושבע של מוסיקה טובה. התוכן המרכזי של חייו הצעירים היה הצבא. הוא רצה לתת לעם ולמולדת כל מה שהיה לו. במלחמת יום הכיפורים היתה זו חטיבתו שלו שחייליה בלמו בגופם – פשוטו כמשמעו – את האויב בצפון רמת הגולן. חטיבתו הסדירה נמצאה בקו הראשון של האש ביום פרוץ הקרבות. משה הצליח לחסל לא פחות מששה טאנקים ביום הראשון, אולם ביום השני נפגע קשה בחזהו מרסיס בעמדו זקוף וחשוף בצריח בחפשו מטרות נוחות להתקפה. פציעתו היתה כה חמורה שעוד בשעת הפינוי נפטר.
גם חברו הטוב ביותר, אבינועם, נפל בקרבות רמת הגולן. שני החברים הטובים שלא נפרדו זה מזה בחייהם, לא נפרדו גם במותם ויחד הובאו לקבורה בהר הרצל בירושלים.
כך תיחרת דמותו לנצח בלב מכריו, חייליו ובלב האומה: מפקד עומד זקוף וחשוף בצריח הטאנק, עליו פיקד מול האויב, אותו בלם בגופו.
ואם דובר צה”ל הודיע בלילה ההוא:
“קרבות שריון כבדים התנהלו במשך כל הלילה לאורך קו מוצבינו ברמה, כאשר כוחותינו בולמים את השריון הסורי ומסיבים לו אבידות” תרם סגן משה אפרתי את חלקו לכך,
את חייו…
בעדות הנאמנה ביותר שניתן להעלות על הדמיון, בעדותו של חבר לחיים וחבר לנשק, כתב סגן גדעון ש. רשף בין השאר:
משה היה חזק. הפלדה שהתיימרה להגן עליו, היא היא שהתמוססה…
מישהו למעלה שצריך היה להשגיח עליו – התרשל. בצורה כה מכאיבה, כה בלתי נסלחת…
וגם כיום, סגן משה אפרתי – חברי לשנות חיינו היפות ביותר – חי בלב ובנפש.